Fira Jul i Spanien - Julfirandet i Spanien


 


Fira Jul i Spanien

  Fira Jul i Spanien
Spanskt julfirande liknar inte alls det skandinaviska traditionerna. Ungefär 2/3 av spanjorerna anser att julen är mera en familjefest än en religiöshögtid. I Spanien firar man julen stort, julstämningen startar redan den 22 dec. då den stora dragningen av det spanska jullotteriet sker. Över hela Spanien hörs då ett eko från radioapparaterna med barnröster som läser upp de olika siffrorna som belönas med årets vinster. Det handlar om världens största lotteri och då är spänningen stor vill jag lova. Men samtidigt handlar det under denna tid att förbereda inför julens delikatessmåltider.

Spaniens Julafton kallas för den goda natten, på spanska: Nochebuena. För Spanien så är den 24:e december en ganska vanlig dag, fram tills eftermiddagen. Då förbereder man maten som ska ätas under kvällen och ganska sent på kvällen. Många jobbar på julafton och det mesta håller öppet, så därför äts inte julmiddagen något tidigare än någon annan dag. Julen är naturligtvis en helgdag, men annandag jul är en vanlig vardag i Spanien, dock undantag i Barcelona och Katalonien.
 

När ger man julklappar i Spanien?
Ja på julafton ger vi julklappar till varandra i Sverige, men så gör man inte i Spanien, utan det gör man på trettondagen. Därför att man då firar att det var då de 3 vise männen kom med sina presenter till Jesusbarnet. barnen tror då att det är de magiska kungarna som kommer med julklapparna under natten. Precis som vi i Sverige ställer ut gröt till tomten, så ställer spanjorerna ut likör och godis till kungarna och vatten till deras törstiga kameler. Men faktisk på senare tid så har även tomten börjat dyka upp i Spanien och en del familjer ger nu sina barn julklapparna på julafton.

Julpynt
I Spanien så är julen fortfarande en väldigt stark religiös anknytning, men den blir faktiskt svagare och svagare för varje år som går.

 

Förr så var det bara Jesuskrubban som dekorerade de spanska hemmen i jul, men tiderna har nu förändras och det är nu vanligt att man pyntar sina hem hed både jultomtar och glitter. Många spanjorer köper även julgranar i plast, men de är oftast bara 1 m. höga och likanr inte alls de granar som vi skandinaver är vana vid.

Gatorna i Spanien är upplysta med flera 1000-tals ljusslingor i regnbågens alla färger.

Julmaten i Spanien
Kalkon är spansk traditionell julmat och ofta är kalkonen fylld med många andra läckerheter. Men på meny kan även skaldjur, lamm, gris och fisk finnas, det beror helt på familjens traditioner. Men rätterna tillagas och serveras enligt den klassiska ordningen. Först en förrätt, sedan en eller två varmrätter oftast bestående av kött eller fisk och till sist en eller flera efterrätter. Efter maten så äter man gärna julgodis s.k. turrón, som är väldigt söt mandelnougat och choklad i väldigt småa bitar. Men det äts även julgodis som ugnsgräddad marsipan och små bakverk med mandel och kanel.

Den som alltid saltade och lagrade skinkan: jamon serrano finns alltid med under julhelgen och den serveras som plockmat eller som tilltugg.

Fira nyår i Spanien

Varför ska du resa till just Spanien?

Vilken vaccination behöver man?

Fler artiklar om Spanien