Spanien klimat - Allt om klimatet i Spanien


 


Spanien klimat

 

Klimatet i Spanien
Spanien är Västeuropas näst största land efter Frankrike, landets yta ligger på 504 782 km² (då inkl. Balearerna, Kanarieöarna, Ceuta och Melilla). I väster så gränsar Spanien till Portugal och i norr till Frankrike och Andorra. I söder finns även ett par 100 m. gräns till Gibraltar, som är Brittiskt.

Spanien är ett högt land med en medelhöjd på hela 660 m. samma höjd som huvudstaden Madrid befinner sig på. Madrid ligger bokstavligen mitt i Spanien, vilket gör att vart du än i landet väljer att åka till, så har du ganska precis 65 mil till havet. Ett högt land som Spanien har mycket berg och i norr så hittar du Pyrenéerna, i söder Sierra Nevada och fastlandets högsta punkt Mulhacén som reser sig 3 476 m. över havet.

Spanien är uppdelat i 17 autonomier (regioner) och dessa är mer eller mindre självständiga med egna regeringar, samt de 2 stadsenklaverna Ceuta och Melilla på den marockanska nordkusten. Flera autonomier, t.ex. Katalonien, Baskien och Navarra, har av historiska och kulturella skäl större självständighet än många andra regioner.

 

 

Klimat
Man brukar dela in Spanien i 4 olika klimatzoner: området vid Medelhavet, inlandet, norra atlantkusten och Kanarieöarna. Området vid Medelhavet har s.k. milda vintrar, ett subtropiskt klimat och mycket regn under våren och hösten. Barcelona är t.ex. är en stad som ligger i denna klimatzon. Inlandsklimatet i landet är mera extremt, med ganska så kalla vintrar med mycket snö i bergen och väldigt varma somrar. I norr, vid Atlantkusten har man ganska mycket nederbörd, men då främst under vintern och somrarna är ganska svala. Kanarieöarna har ett subtropiskt klimat med ett fint och milt väder och med temperaturer mellan 18-24 grader hela året.

 

I huvudsak så är det spanska klimatet ett Medelhavsklimat. Eftersom att vintrarna är regniga och svala, och somrarna mycket varma och torra. Den som åker till Spanska kusten under sommaren bör ställa in sig på sol- och badsemester, eftersom att antalet soltimmar på t.ex. Costa Blanca är flest i hela Europa.

Läs mer om Spaniens väder

Spaniens befolkning och religion

Snabb fakta om Spanien

Fler artiklar om Spanien