Nyår i Spanien - Nyårsfirandet i Spanien


 


Nyår i Spanien

 

Nyår i Spanien
Nyår firar man ordentligt i Spanien och ofta fram till långt in på morgonkvisten. Traditionellt är att man äter en rejäl delikatessmiddag sent på kvällen och inte ovanligt är det att den startar kl. 22 på kvällen. Till 12-slaget så är alla beredda med 12 druvor var, man ska nämligen äta en druva för varje klockslag, detta ska enligt spanjorerna bringa lycka till det nya året. Även röda underkläder bärs ofta under denna natt, eftersom även detta sägs bringa tur med sig till det nya året.

Tolvslaget firas gärna på något torg där en klocka finns och där är det nästan alltid kommunala fester och uppträdanden under hela kvällen. Festkläder är ett måste om man är spanjor, det ska vara urringade klänningar och smokings, det spelar ingen roll hur kallt det är. Efter att tolvslaget tagits vid och skålandet har ägt rum, så är det ofta privata fetser som står på tur. Festerna startar vanligtvis efter klockan tolv och biljetterna finns alltid att köpa långt innan nyår. I biljettpriset ingår det gratis dryck.

 
Churros och varm choklad

 

Churros
För den som firar nyåret  ute så är det ett måste att avsluta sin kväll/morgon med frukost på stan och då den traditionella varianten med choklad och ett friterat bakverk (churros). Skaldjur och lamm är ofta på menyn då.

Fira Jul i Spanien

Varför ska du resa till just Spanien?

 

Vilken vaccination behöver man?

Fler artiklar om Spanien