Sjukvård Spanien - Allt Om Sjukvård i Spanien


 


Sjukvård i Spanien

  Sjukvård i Spanien

EU‑kortet i Spanien
EU‑kortet ger dig rätt till sjukvård i Spanien. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och ger dig då rätt till nödvändig vård när du tillfälligt besöker Spanien under din semester.

Om du är pensionär och ska resa till Spanien så kan du behöva ett särskilt pensionärsintyg som ett komplement till EU‑kortet. Detta intyget visar att du har pension i Sverige och det ger dig rätt till kostnadsfria läkemedel i samband med ev. nödvändig vård. Pensionärsintyget kan du beställa från Försäkringskassan.
 

Semester i Spanien och sjukvård.
Bli man akut sjuk eller har olyckan med sig under semestern, kan det vara både besvärligt och dyrt, ja förutom att er semester kan bli helt förstörd. Då kan det vara bra i förväg att veta hur man ska gå tillväga och förbereda sig om det skulle hända.  

Som EU-medlemmar så har alla svenska medborgare rätt till fri akut sjukvård på offentliga sjukhus och vårdcentraler. I Spanien betalar man inga patientavgifter och sjukvården håller mycket hög standard och det brukar inte vara några problem att förstå varandra, för de flesta läkare talar bra engelska.

För att ha tillgång till detta så krävs det att man har med sig ett europeiskt sjukförsäkringskort från försäkringskassan i Sverige. Detta kort kan man beställa från sjukkassans lokala kontor, per telefon eller via internet.

Har man med sig detta kortet, eller en kopia och sitt pass eller identifikation så kan man gå direkt till akutmottagningarna och få den nödvändiga vård som man behöver. Men inga

 

kostnadsfria recept skrivs ut på akutvården. Utan då måste man antingen betala hela apotekskostnaden själv eller be om tid hos en husläkare eller specialist. Dessa skriver nämligen ut recept på de nödvändiga medicinerna och ger dig rätt att köpa dem på apoteket till en ytterst låg avgift.

På akutvården och vid en sjukhusvistelse så får man medicinerna som är absolut nödvändigast vid tillfället.

Har man inte med sig det europeiska sjukförsäkringskortet så kan man i vissa fall få vård ändå. Men det är inte säkert och det kan medföra svårigheter och förseningar, i värsta fall kan man faktiskt bli nekad vård om man då inte garanterar betalning.

Alternativet kan vara privat sjukvård, för vissa reseförsäkringar och kreditkortsförsäkringar kan täcka detta. Försäkringskassan täcker ibland dessa utlägg som alltid blir nödvändiga eftersom att all privat sjukvård betalas omedelbart. För att ha en möjlighet att ansöka om ersättning från försäkringar vid hemkomsten så måste man alltid kunna bevisa utgifterna med en detaljerad faktura.

Varför ska du resa till just Spanien?

Vilken vaccination behöver man?

Fler artiklar om Spanien