Spanien Valuta - Allt Om Valutan i Spanien


 


Spanien valuta

  Spaniens valuta
Peseta var  valutan som man förr användes i Spanien, men från och med 2002 så infördes euron. Valutakoden var då ESP: 1 Peseta.

Pesetasen infördes år 1886 och ersatte då den tidigare spanska escudon som länge varit landets valuta, ja faktiskt sedan år 1566. Vid införandet så blev Spanien samtidigt också medlem i Latinska myntunionen. Valutan hade under de senaste åren drabbats utav hög inflation och har faktiskt fått namn från de katalanska ordet peceta som betyder "en liten bit".

Euro (€) är den Europeiska unionens officiella valuta. Denna valuta används i många utav Europeiska unionens medlemsstater och även ett antal andra stater utanför unionen. De lägre valörerna utav euron utgörs av mynt, medans högre valörerna utgörs av sedlar. Euromynten har alla en gemensam europeisk sida som där visar värdet av myntet och därefter en nationell sida, som visar en symbol som är vald av den medlemsstat där myntet präglades. Så varje medlemsstat har därför en eller flera symboler som är väldigt unika för just det landet.
 


3 Olika desiger
De spanska euromynten präglas utav 3 olika designer. På de lägsta valörerna, 1, 2 och 5 centmynten, har designern Garcilaso Rollán prytt och utmärks av en bild på byggnaden i Santiago de Compostela. 10, 2 och 50 centmynten är designad utav Begoña Castellanos och där präglas mynten av en bild på Miguel de Cervantes. De högsta valörerna, 1 och 2 euromynten, är designade utav Luis José Diaz och präglas av ett porträtt utav kung Juan Carlos av Spanien. De samtliga spanska euromynten kännetecknas dessutom av EU:s 12 stjärnor samt det årtal då varje mynt är format.

Den spanska gamla valuta, spansk pesetas, kan faktiskt växlas in hos landets centralbank på helt obegränsad tid.

 

Historia om Spaniens valuta
Olika delar av Spanien höll sig med egna monetära system ända långt in på 1800-talet. Det var först år 1847, i en reform iscensatt utav Isabella II, som landet enades om ett gemensamt system. Silver real blev den s.k. basen för den gemensamma valutan.

Spaniens kolonier fick en gemensam valuta år 1864 och den hette escudo. 1 escudo = 10 silver real.

År 1868 så ersattes real av peseta och i och med detta så gick även Spanien med i den latinska valutaunionen.

Under 1930-talets inbördeskrig gavs valuta ut både av republikanerna och nationalisterna. Nationalisternas peseta gavs ut i staden Burgos och cirkulerade i de områden som de kontrollerade. Den var alltså helt oberoende från den valuta republikanerna gav ut.

Francos nationalister vann som bekant inbördeskriget och det redan år 1939. Ändå fortsatte republikanernas peseta att cirkulera ända fram till den 13:e mars år 1942 då den blev förklarad som ogiltig som betalningsmedel.

Sedan den 1:a januari år 2002 så använder Spanien sig av valutan euro. Och 166,386 pesetas krävdes för att växla till sig 1 euro.

Vad är bästa sättet att växla pengar på i Spanien?

Läs om passreglerna för Spanien

Hur är säkerheten i Spanien?

Fler artiklar om Spanien