Varför Spanien - Allt Om Varför Du Ska Resa Till Spanien


 


Varför resa till Spanien?

  Varför resa till Spanien
När man nämner landet Spanien tänker många direkt på sol och siesta. Men Spanien har även en fantastisk natur, ett härligt klimat, underbar konst, egenartad arkitektur och en mängd av små pittoreska byar med vitkalkade hus. I Spanien så umgås man mycket och gärna, för här träffas gamla som unga för att t.ex. spela backgammon, lösa världsproblem eller skvallra över en tapas på någon utav barerna. Större delen utav dygnet tillbringas faktiskt utanför hemmet och dygnsrytmen är en helt annan än våran. Middagen serveras sällan före 22 på kvällen och nattlivet drar inte igång förrän efter midnatt och den som vill festa på spanskt vis ser inte hotellet igen förrän framåt tidig morgon.

Som turist bli man lätt överraskad i Spanien, för landet brukar inte vara som man trodde att det skulle vara. Spanien är väldigt mångsidigt med alla sina olika städer, som alla har en egen kultur och i vissa fall till och med ett eget språk. Bortsett från att höra den klassiska spanskan så kan du om du reser runt i landet få höra: katalanska, kastilianska, baskiska, asturiano, aranes och aragonska. Men alla dessa språk är dock spanska!

Läs mer om det spanska språket
 


Tre huvudsakliga nöjen
För den som reser till Spanien så finns det 3 huvudsakliga typer utav nöjen att välja bland. Och för att få uppleva en komplett spansksemester, se då till att försöka besöka de främsta städerna och uppleva de spanska karnevalerna och festivalerna och sist men inte minst, se till att pröva det unika och fantastiska spanska köket.

För att börja med de spanska städerna så är de mest populära Madrid och Barcelona. Madrid är ju självskriven eftersom det är huvudstad och Barcelona är den autonoma regionen Kataloniens huvudstad. Barcelona är inte bara en vibrerande kuststad, utan associerad med den framstående arkitekten Antoni Gaudí. Både Barcelona och Madrid är de perfekta ställena för att uppleva Spaniens mångsidighet. Om man besöker några av Spaniens mindre städer så framkommer Spaniens mångsidighet ännu tydligare. Varje stad tycks nämligen vara helt unik. Bilbao stoltserar med Guggenheimmuséet och en utav världens vackraste byggnader, den stora moskén, ligger i Cordoba, Granada har den vackra snötäckta bergskedjan Sierra Nevada och i Pamplona kan man släppa loss och beskåda tjurrusningen. Även Sevilla har världens tredje största katedral och är faktiskt flamencons ursprungliga hemort. Detta var bara ett litet urval av

  de mest kända städerna, men det finns så klart andra städer som är väl värda ett besök.


Karnevaler och festivaler
En annan rekommendation är att man gör ett besök vid några utav de många karnevalerna och festivalerna som äger rum i Spanien. Den mest aktiva tiden för detta är från mars-maj då festivalerna avlöser av varandra. Har du tid och befinner dig i Spanien i maj så kan du uppleva en ny festival varje vecka då du är i Spanien. Las Cruses-festivalen är förmodligen den mest livliga, framför allt på natten. Under dagen kommer du att se kors som byggts upp av blommor och som dekorerar runt i hela staden. Men på natten så kommer folket ut på gatorna och njuter av ett makalöst firande med livemusik, alkohol och stora folksamlingar. Under maj kan du även besöka Cordobas populära Cordoba, en Mayo-festival och Cata del Vino Montilla-Moriles-festivalen. Som är mycket uppskattad, främst då bland vinälskare. Här kan du låta dig berusas utan skuldkänslor vid vinprovningar mitt inne i staden. I April kan du besöka Sevilla, där det hålls en Aprilmässa där du kan njuta av underhållning av flamencodans, sherry och den klassiska tjurfäktningen. I mars ligger fokus hos Valencia, då kan du få prova på att bränna en falla (en figur som blir till en fackla), under Fallas-festivalen. En festival som du garanterat aldrig kommer att glömma om du besöker den är La Tomatina, för då pågår ett tomatkrig, då alla kastar mogna tomater på varandra. Så tänk på att inte ta dina bästa och finaste kläder om du tänker besöka denna festival. Skulle du föredra lugna festivaler, så kan du välja Festival de Patios, som erbjuder mycket inspirerande kulturella utställningar. Den pågår i 2 veckor och har du tur kan du bli bjuden hem till några i lokalbefolkningen och då få en chans att beundra deras blomstertäckta verandor. Som sagt var finns det en enorm mängd med festivaler som pågår runt om i landet, så det är bara att välja den som du tror passar dig bäst.

Mer sevärdheter i Spanien


Den spanska maten

Till sist så får man ju inte missa Spaniens underbara mat. Och tvärtemot om vad många tror, (att spanjorerna lagar stark mat) så är köket väldigt enkelt. Här är den viktigaste ingrediensen kvalité och omväxling. Det är därför den spanska delikatessen tapas finns i så många olika varianter. Här serveras var och varannan bar. Det spanska köket är även berömt för sitt stora utbud av hemlagade varor, i detta land är det inte så vanligt med snabblagad mat. Befinner du dig nära kusten så bör du passa på att beställa skaldjur- eller fiskrätter, eftersom det här är som allra bäst. I Spanien kan man vara helt säker på att skaldjuren är färska, eftersom att spanjorerna hellre låter bli att servera mat än att ställa fram något som inte är dagsfärskt. Bortsett från all den läckra maten i Spanien så är dryckerna lika viktigt för spanjorerna. Öl och viner håller här hög kvalité och ha i åtanke att ungefär 22 % av all europeisk vinproduktion kommer från Spanien. Öl som är väl värd att prova i Spanien är Cervezas Alhambra och det mousserande vinet Cava och så klart även det berömda sherryvinet. Så passa på att ta för dig av den spanska kulturen och utforska landet och frossa i alla de läckerheter som den spanska maten erbjuder.

Läs mer om Spaniens mat och dryck

Den Spanska sangrian

Artiklar om Spanien