El Hierro - Fakta Om El Hierro på Kanarieöarna


 


Fakta om El Hierro

 

  Fakta om El Hierro

Antal innevånare:
Omkring 8 000 människor.

Huvudstad: Valverde

Valuta: Euro

Språk: Spanska

Geografi: Öns yta är 278 km² och den har ett mycket kulligt landskap. Den högsta höjden är Malpaso med sina 150 m. över havet.

Flyg och båt: Det finns en liten flygplats i Valverde och en färjeterminal med förbindelser till Teneriffa.

Mat: Från en dagens meny på en mellanklassrestaurang kostar det från ca 130 kr.

Flora och fauna: Eli Hierro har ett väldigt rikt djur- och naturliv och det finns många helt unika arter här t.ex. öns jätteödla Gallotia simonye.

Lokal tid: -1 tim.


    Eviga vårens ö
El Hierro eller den “den eviga vårens ö” som den även kallas och är med sina 278 km2 den minsta av Kanarieöarna. Men ändå kanske den ön som kan erbjuda den vackraste och mest varierade naturen. El Hierro betyder på spanska: järn, men det kan även vara så att namnet kommer från ordet Hero vilket betyder mjölk på det språk som ursprungsbefolkningen använde sig av.

Med sin lilla befolkning på ca. 8 000 invånare har gjort att naturen har bevarats på ett fantastiskt sätt. Landskapet är varierande och erbjuder allt ifrån gröna tallskogar, steniga kuster, vulkantoppar, skogar med lagerträd, böljande ängar, lavarester, enorma klippor och ett klarblått vatten fullt av liv. Ön har även många vandringsleder som ger dig ett utmärkt tillfälle att ta dig runt i antingen till fots eller via cykel. Att skärmflyga över öns ängar brukar även vara ett populärt nöje.
 

Undervattenslandskap
För den som föredrar vattnet för land så erbjuder El Hierro ett spektakulärt undervattenslandskap som formats av vulkaner. I vattnet finns även 100-tals olika subtropiska djurarter. Men det är inte detta man åker till denna ö för att i huvudsak göra, eftersom att ön nästan saknar sandstränder. Men det finns däremot gott om naturpooler.

När det gäller boendet på denna ö, så finns enligt Guinness rekordbok världens minsta hotell här, Club Punta Grande.

Läs mer om El Hierro

Sevärdheter på Kanarieöarna

Tillbaka till Kanarieöarna

Fakta om Spanien