Fakta om Katalonien - Allt Om Katalonien
Spanien

 


Fakta om Katalonien

   

Fakta om Katalonien

Officiellt namn: Cataluña

Ställning: Självstyrande region i Konungariket Spanien

Invånare: 7 miljoner

Huvudstad: Barcelona

Språk: Katalanska & spanska (17 % av Spaniens befolkning pratar katalanska)

Bästa restid: Katalonien kan man besöka året om och på vintern är det skidpisterna i Pyrenéerna som lockar samt Barcelona och de andra städernas många sevärdheter. På sommaren kan man njuta av de vackra stränderna längs hela kusten. Året runt kan man gå på härliga vandringsleder i det fantastiska landskapet norrut.


 
Pyrenéerna
 

Transport: Det är inte svårt att få en taxi och det är billigt att åka taxi och det körs enligt taxameter. Det finns ett utmärkt tågnät i Katalonien, som även går till mindre platser. Bussnätet väl utvecklat och det finns dessutom flera inrikes flygplatser i regionen och från bl.a. Barcelona går det färjor till öarna.

Katalonien ligger i det nordöstra Spanien vid den franska gränsen. I väster finns Medelhavet med klippkust med barnvänliga sandstränder och goda möjligheter till alla slags vattensporter, så som segling, windsurfing och dykning.

Idrottsaktiviteter finns det mycket av i regionen och längs med Losta Brava kusten bjuds det på goda möjligheter att dyka och snorkla. Gillar man häftiga idrottsgrenar, som t.ex. river rafting, så skall man resa till Riu Noguera Pallaresa vid Llavorsi.

 


I Pyrenéerna finns det gott om snö på vintern och här finns många trevliga skidorter, här går det också att bada kurbad.

Runt sommarhalvåret arrangeras det vandringsturer, både för den som är nybörjare och för den erfarna vandraren, t.ex. i dalen Noguera Pallaresa eller i nationalparken Park Nacional d'Aigüestortes.
Läs mer om Katalonien här

Katalonien har även en egen flagga och national sång.
Läs mer om det här

Snabb fakta om Spanien