Fakta Om Spanien - Allt Om Spanien
Spanien

 


Fakta om Spanien 

Snabbfakta om Spanien

Nationalitetsbeteckning: ES

Landsfakta: Spanien är ett kungarike beläget på den iberiska halvön. Landgränser går mot Portugal, Frankrike, Andorra, Marocko och Gibraltar. Landet delas in i 17 regioner som är till större del självstyrande. Regionerna är i sin tur indelade i totalt 50st provinser.

Landyta: 504 782 km.

Folkmängd: 46,5 miljoner invånare

Huvudstad: Madrid

Stadsform:
Monarki

Statschef: kung Juan Carlos


   

Religion: ca 90 % katoliker

Högsta berg: Pico de Teide

Lokal tid: Spanien har samma tid som Sverige, detta gäller även på sommaren eftersom bägge länderna tillämpar sommartid.

Flygtid fr. Sverige: Ligger under 4 tim.

Medellivslängd: 80år

Valuta: Euro

 

Kreditkort: Går bra att betala med nästan överallt. Det finns gott om bankomater överallt.

Vaccinationer: Inga obligatoriska, men kolla för säkerhets skull med din läkare. Läs mer om vaccination

Telefon: Mobil telefoner fungerar utmärkt här och telenätet är mycket väl utbyggt i de spanska stadsområdena. Telefonhytter finns på kontor i de större städer och från telefonkiosker på gatorna går det att ringa vart överallt i världen. Man betalar med mynt eller telefonkort som kan köpas i tobaksaffärerna.

Vatten: De flesta bofasta utlänningarna i Spanien dricker inte kranvattnet och inte p.g.a. att det är farligt utan att det är väldigt klorerat och därför har en bismak. Alternativet är därför att köpa vatten i affären och det finns mängder att välja på. Vanligt vatten heter ”agua sin gas” och kolsyrat vatten ”agua con gas”.

Eluttag: 220 V ingen adapter behövs


  Språk: Spanska, katalanska. Läs mer om spanskan

Siesta: Det är stängt i de flesta affärer från kl. 14 – 17

Säsong: Normalt är det från april till slutet av oktober. Mer om Spaniens säsong

Offentliga toaletter: Det är ont om offentliga toaletter och det är långt mellan dem. Toaletter finns på varuhusen och på barer, restauranger och toaletterna är i första hand avsedda för deras gäster.

Apotek: Apotekens öppettider är från 9.30 till 13.30 och från 16.30 till 20.00 och i storstäderna finns dygnetruntöppna apotek. Jouröppettiderna för nätter och helger har ett roterande schema som anslås i butiker och i tidningar.
 
 


Visum:
Behövs inte för EU-medborgare. Mer om pass och tullregler

Rörelsehindrade: Rörelsehindrade tar nuförtiden sig fram betydligt lättare på gatorna än förr. För många övergångsställen har en speciell nedfart för rullstolar och många rullstolar kan hyras på olika platser.

Insekter: Mygg heter ”mosquitos” på spanska och kan vara ett problem speciellt på kvällarna när det börjas våras i Spanien. Den som tycker om att sova med öppet fönster kan räkna med att bli myggbiten. Därför finns det i de flesta affärer, en speciell elektrisk apparat att köpa som sätts in i eluttaget som håller myggorna på avstånd. Blir man myggbiten finns det salvor mot insektsbett att köpa receptfritt på apoteken. Myror ”hormigas” kan ibland vara ett problem och om man tappat något sött på golvet kan man räkna med en invasion på hotellrummet. Men det finns spray mot myrorna att köpa i affärerna.

Nödsituation: Då är de det allmänna larmnumret, 112 som gäller.

Dricks: På praktiskt taget alla anläggningar i Spanien ingår servicen i priset. Trots att det inte är obligatoriskt, är det dock brukligt att betala dricks på taxi, hotell, restauranger, och barer. Hur mycket dricks varierar från hur generös man vill vara, men det brukar ligga mellan 5 – 10 % av den totala summan.

Nattlivet i Spanien

Post: Postkontor finns på de flesta ställen över hela Spanien. Även postlådor finns överallt på gatorna där vanliga brev kan postas. På själva postkontoren kan man skicka post eller mottaga post genom att öppna en ”Apartado postal” i sitt eget namn.

Bank: Öppettider är från och med 1 maj till 30 september är normalt 08.30 - 14.00, måndag - fredag. Från 1 oktober - 30 april har de flesta banker öppet även på lördagar och då från 08.30 - 13.00. Man bör dock komma ihåg att de flesta sparbankerna inte har lördagsöppet. Mer om Spaniens valuta

Nationalsång: La Balanguera

Mer artiklar och fakta om Spanien