Mat och Dryck i Barcelona - Allt Om Barcelonas Mat och Dryck


 


Mat och dryck i Barcelona

    Mat
Det katalanska köket som man säger när man pratar om Barcelonas kök, har influenser från hela Medelhavsområdet. Det är förstås inte alls konstigt eftersom Barcelona historiskt sett en gång varit ockuperat av flera stormakter. I maträtterna ingår det oftast italiensk pasta och såserna som är till har fått sin inspiration av det franska köket.

Ett bra tips för att få möjlighet att prova så många olika rätter som möjligt är att välja tapas. Tapas är ett slags liknande smörgåsbord (aptitretare) med många rätter att välja på och man pekar bara ut det som man vill ha, dessa äts mellan måltiderna.

 
Många små portioner
På så vis får man många små portioner av flertalet rätter. Just ordet tapas betyder “lock” och namnet kommer från att bartendern la lock över de små fat som stod framdukad. Detta gjordes för att man skulle undvika att flugor for ner i maten. Man bör prova på vitlökschampinjoner, kycklingkroketter, potatis med chilisås (Patatas Bravas),  kokta musslor (Mejillonas), små bläckfiskar (Chipironas) eller sniglar i kryddig sås (Caracolas). Tycker man att man fått för lite mat begär man bara en “racion”.

Tomaquet är något som man ofta inleder de flesta måltider i Barcelona med. Det är en rätt som består av några skivor knaprigt bröd som man doppat i tomatsås och olivolja. Till det får man även ett fat med oliver som man har som tilltugg under tiden man sitter och tittar i menyn.

Den inhemska befolkningen äter i regel som huvudrätt, grillade eller ångkokta fiskar och skaldjur. Detta kallar man för “à la plancha” eller “à la marinera”. Till fisken och skaldjuren serveras gärna en “allioli” (en kryddig tomatsås).

Den katalanska paellan är otrolig god, paellan är egentligen en rätt som från början kommer från Valencia. Den paellan som servers i Barcelona är mycket god och serveras med mycket stora räkor, fisk och kycklingbitar. Paellans dag är på torsdagar så det är lämpligt att välja denna rätt just på en torsdag.

Om man vill vara vågad och prova något mer exotiskt, ska man prova att välja bläckfisk som huvudrätt, bläckfisken tillagas nämligen i sitt eget bläck. En rätt som är väldigt populär bland den inhemska befolkningen, men som känns väldigt speciell för oss.

Till efterrätt kan man pröva på en Crema Catalana, som är en slags créme caramel och är väldigt söt i smaken. Det är också vanligt att beställa rispudding och fruktkaka till efterrätt.

Dryck i Barcelona
Det man dricker när man befinner sig i Barcelona borde vara deras egen öl, så som San Miguel och Estrella. Dessa ölsorter svalkar gott efter en het dag på stranden.

När det kommer till vin så är det mest populära vinet i Spanien Rioja. Om man skulle vilja prova på ett las mousserande vin kan man passa på att besöka en ”xampanyeria”  (en slags champagne bar) där man kan beställa in ett glas.

Sangria är förstås också en dryck som serveras i Spanien, men denna dryck är förknippad med festligheter, drycken består utav vin, frukt och konjak.


Några TIPS när du ska äta på restaurang i Barcelona
Försök att undvika att hitta en restaurang på Ramblan (Barcelonas paradgata) eftersom du oftast bara blir lurad eller missnöjd när du äter där.

I Spanien äter man vanligtvis middag mellan 21-23 och på helgerna kan det till och med bli ännu senare, så om du vill vara säker att få ett bord kan du boka ett i förväg. Lunchen på vardagarna brukar också serveras sent mellan 14-17.

Om du är sugen på att prova äkta spanske eller katalansk mat så brukar det vara frågan om en hel eller halv portion (ración eller media ración) när du beställer.

Tapas portionerna varierar från krog till krog, men det är vanligt att man väljer ut några stycken och sedan delar på dessa läckerheter.

 


Grillade skaldjur

 


Bläckfisk tallrik

 

 

 

I Spanien är vinlistorna ovanligt långa och det finns många som är värda sitt pris, så betala gärna en extra slant för att uppleva riktigt goda viner.

Om du vill beställa kaffe efter maten finns det mycket att välja på, här följer en liten översättning:

Café: En espresso

Cortado: Espresso med lite varm mjölk, vill man ha en som är mindre stark beställer man bara en café con leche (en större kopp med mera mjölk).

Carajillo: Espresso med avec, som antingen redan är iblandad i koppen eller serveras vid sidan om.

Läs mer om maten och drycken i Spanien

De spanska vinerna

Om man skulle råka bli sjuk i Spanien, hur gör man då?

Snabb fakta om Spanien

Spansk Sangria