Förvara, servera och temperera ditt vin på bästa sätt


 


Förvara, servera och temperera ditt vin på bästa sätt

   

Hur du förvarar vin på bästa sätt
Att förvara ett vin på bästa sätt så att ett vin inte förstörs, så räcker det inte med att bara ställa in dem i ett skåp hur som helst. De ska förvaras svalt och gärna där det är lite fuktigt, precis som det är i en vinkällare. Flaskorna ska sedan inte stå upp utan ligga ned, så att vinet är i kontakt med korken. Temperaturen i rummet bör vara konstant och inga andra starka lukter eller dofter ska finnas där du förvara ditt vin.

Champagne och Cavas ska även de förvaras liggande, men dessa viner bör inte åldras hemma utan drickas inom ett år efter inköpet.

Viner som inte förvarats rätt, kan få en bismak av vinäger, kork eller övermogen frukt.


 Servera ditt vin på rätt sätt
Ett vin ska serveras vid rätt temperatur, så man får alltid räkna med att vinet värms upp någon grad innan det serveras i glaset.

De röda vinerna öppnar man i förväg, för att luftas innan det ska drickas. De andra vinerna kan öppnas direkt vid bordet.

Det är viktigt att inte korkbitar ramlar ner i glaset/flaskan eftersom att detta kan förstöra smaken på vinet. Skulle detta hända dig, så är det bästa sättet att hälla över vinet i en karaff för att då kunna försäkra dig om att korkresterna inte kommer att hamna i glaset. Skulle korken gå sönder när du öppnar vinet så är det bäst att smaka av vinet, eftersom att om en kork går söder kan det vara ett tecken på att vinet inte förvarats rätt och det kan då vara förstört.

Ett vinglas ska inte fyllas till mer än högst till hälften av glaset. Vin från 2 olika flaskor ska inte blandas i ett och samma glas, även om vinet är av samma sort.

 

Serveras det vin av olika slag, ska glasen bytas ut och detta är extra viktigt när det gäller åldrande viner.

  Temperaturer av vin
Tur många grader ska egentligen ett vin vara när det ska serveras? Ja vita viner ska vara kalla och röda viner ska vara rumstempererade, det har vi alltid fått lära oss! Men tyvärr är det inte alltid så lätt, eftersom att vinets karaktär måste få bestämma och respekteras, för att man ska kunna njuta full ut av det. Trots denna regel så finns det ändå en liten guidlinje som kan vara till stor hjälp när man känner sig lite osäker.

Kalla viner
Viner som alltid ska serveras kalla är de som är mousserande. Och varför det är så är för att kylan konserverar bubblorna och därmed vinernas arom och konsistens. Ungefär ca. 3-5 grader brukar passa de flesta sorter. Men är de
lagrade årgångsvinder så kan det vara mer passande med mellan 6-7 grader, detta för att uppskatta vinets mognad.

Rosé och vita viner
När det kommer till rosé och de vita vinerna så är det lite svårare att definiera serveringstemperaturen. Men dessa serveras aldrig vid rumstemperatur, men de ska heller inte vara iskalla. Man kan säga att de unga och torra vinerna ska serveras runt 4 grader. Och de lagrade och fruktigare vinerna runt 6 grader.

Röda viner
De röda vinerna är ännu mer varierande än för de vita vinerna. De unga vinerna bör avnjutas svala, men absolut inte kylskåpskalla, runt 12-14 grader brukar passa de allra flesta. Lagrade röda viner ska man gärna servera mellan 18-22 grader., men absolut aldrig över 22 grader.

Erfarenhet ger kunskap
Det är med erfarenhet och experiment som man lär sig och smaker och temperatur på ett vin. Ett bra sätt att få lite erfarenhet och kunskap är att kyla ner ett vin och sedan sakta smaka av det eftersom att det värms upp till rumstemperatur.

Den spanska Sangrian

Spanska viner

Maten i Spanien

Läs värt om Spanien

Spansk Sherry