Sangria - Allt om den spanska sangrian


 


Spansk Sangria

    Sangria - Spaniens nationaldryck
Sangria kan man bäst beskriva som Spaniens nationaldrick och är även en populär drick som svenskarna dricker på sommaren. Sangria är en slags vinbål som man själv blandar till, namnet har den fått från sangre som betyder blod och detta med tanke på dryckens utseende. Drycken består vanligtvis av: rött vin, skivad frukt (ex. citron och apelsin), apelsinjuice eller banan likör, någon form av sprit, soda vatten, kanelstång och en massa is. Nuförtiden finns det även att köpa färdigblandad sangria på systembolaget: Don Simon Sangria. Don Simon Sangria är en traditionell uppfriskande dryck från Spanien som är gjord av 100 % naturliga råvaror.

Sangria som är en typisk sommardryck här i Sverige, serveras också under den soliga vintern i Andalusien.

 
Men hör inte sangria hemma på vinsidorna i stället för recepten?
Svaret är Nej! Visserligen så görs Sangria på vin, men det är ett recept och vinets karaktär och egenskaper uppskattas inte efter tillagningen. Därför kan Sangria blandas på ett billigare vin.

Och detta spelar ingen roll eftersom att kvalitetsvinernas karaktäristiska egenskaper oftast förloras i blandning med frukt och likör.

Sangrian går naturligtvis att göras alkoholfri också och den går även att göras på vitt vin istället för rött vin. Det handlar bara om tycke och smak.

Snabb fakta om Spanien

 

Blanda till din egen hemmagjorda Sangria, här nedan förljer 2 olika varianter:

En Sangria på Rött vin

Ingredienser:

3-4 valfria frukter t.ex. persika, apelsin och citron är de allra klassiska.
1/2 dl socker
1 kanelstång
1 flaska rödvin
6 cl apelsinlikör
6 cl cognac
50 cl. sockerdricka eller fruktläsk.
Is

Gör så här:
Skölj frukterna noga och skär dem i bitar. Blanda frukt och socker i en kanna och lägg i kanelstången. Häll sedan på likörerna och vinet under omrörning. När sockret har löst sig så låt blandningen dra en stund, och några minuter innan serveringen så tillsätts läsken och isen. En alkoholfri variant kan göras med druvsaft eller ett alkoholfritt vin, likörerna kan då bytas mot koncentrerade fruktsafter.


En Sangria på Vitt vin

Ingredienser:
Äppelsaft, till isbitar
1 1 / 4 dl vatten
1 liten knippe färsk mynta
1/2 kopp socker
3 kanelstänger
3 1 4 dl torrt vitt vin
2 medelstora persikor, skalade, urkärnade och skivade
2 små päron, skuren i bitar
2 medelstora apelsiner, skivade på tvären
2 små citroner, skivade på tvären
3 koppar mousserande äppelcider
myntablad, till garnering

Gör så här:
Frys in äpplejuiceiskuber.
Blanda vatten, mynta, socker och kanel i en kastrull och koka upp på medelvärme. Sänk värmen och sjud några minuter. Ta av från värmen och låt svalan. Sila bort mynta och kanelstänger.
Häll i en stor skål, tillsätt vin, frukt och ställ i kylskåp över natten. Precis innan servering så tillsätt äppelcider och äppejuiceisbitar.

Spanska viner

Klimat och väder för Spanien

Shopping i Spanien