Sherry - Allt Du Behöver veta Om Sherry


 


Sherry - En spansk dryck

   

Sherry
Många tror att Sherry kommer från England p.g.a. dess namn, men sherryns verkliga ursprung är Jerez de le Fontera i Spanien. Sherry är en viktig del i Andalusiens kultur, men i Andalusien kallar ingen detta vin för sherry, där säger man Vinos de Jerez. Vinos de Jerez är ett namn på sherryvinerna i stor, ska beställa ett glas sherry så använder man istället namnen på de olika sorterna, eller helt enkelt namnet på märket som man vill ha.

De olika sherry sorterna
Fino kallas den torra, syrliga och ljusa sherryn som oftast dricks som aptitretare eller drink. Vino fino kallas även ibland för Manzanilla när den härstammar från San Lúcar de Barrameda.

Den mörkare varianten som är mindre syrlig kallas för oloroso, vilket betyder doftande. Detta är en utmärkt beskrivning på skillnaden mellan fino och oloroso. Den mörkare sherryn är kraftigare i smaken och fruktig i doften.

 Det finns även söta sherryviner s.k. dulce, men dessa är inte lika uppskattade och inte heller lika vanliga i Andalusien.
 

Framställningsprocess
Framställningsprocessen av sherryn är lika unik som vinets smak och systemet heter solera. Detta betyder att äldre viner blandas med nya, vilket gör att det inte finns sherryviner med speciella årgångar. Vinfaten staplas och genomgår en process uppifrån och ner. Det vill säga att det understa fatet töms till viss del och fylls på från fatet ovanför som i sin tur fylls på med vin från fatet högst upp, där nytt vin hälls i. Och på så vis så blandas hela tiden vinerna från de olika faten och de håller en jämn kvalitet när de slutligen tappas upp ifrån det sista fatet.

Det spanska vinet

Hur man servera, tempererar och förvarar ett vin på bästa sätt

Maten i Barcelona

 


Den spanska Sangrian

Klimat och väder för Spanien

Shopping i Spanien

Maten i Spanien