Spanska viner - Allt om Cavas och Rioja


 


Spanska viner

   

Cava - Spanska Bubblor
Något som blivit väldigt populärt i Sverige är den spanska drycken Cava. Cava är ett mousserande vin från olika distrikt i Spanien och ordet cava kommer från katalanskan och betyder källargrotta.

Bibendum är Spaniens största Cava producent, med sina anor från 1551. Cava är Spaniens motsvarighet till Champagne och är producerad enligt traditionell metod med 2:a jäsning på flaska. Cava är ett mousserade kvalitetsvin med fina bubblor, härlig frisk syra, fräsch citrusfrukt och en mjukbrödighet som kommer av minst 9 månaders lagring på jästfällning.

Cava är perfekt som aperitif och som sällskapsdryck och den ger alltid en festlig inramning, samtidigt som den passar bra till många olika maträtter som t.ex. snittar, tapas, sallader och fisk och skaldjur.

 Druvorna
Traditionellt så brukar Cava framställas på en blandning mellan druvorna: Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Macabeo druvan bidrar med frukt och syra och sägs vara den allra viktigaste grunden. Parellada ger den fruktiga och fina aromatiska smaken med mellanhög syra och ansvarar för elegansen i Cavan. Xarel-lo bidrar med kropp, alkohol, friskhet och kraft i blandningen. Men även druvsorterna: Chardonnay, Malvasia, Garnacha, och Monastrell är tillåtna för tillverkning av Cava Rosé.

Snabb fakta om Spanien

Framställning
Cava framställs genom s.k. Método Tradicional, vilket innebär att den andra jäsningen sker på flaska. Det går till så att man först pressar druvorna och jäser vinet en första gång. Sedan tillsätter man ny jäst och socker och buteljerar vinet. Därefter så jäser jästsvamparna i den stängda flaskan några månader. Jästen äter socker och kolsyra bildas då i flaskan. För att avlägsna den bottensats som bildats i flaskan, så ställer man traditionellt flaskorna upp och ner i pûpitres, så att bottensatsen till slut ligger i toppen utav flaskan.

 

För att sedan avlägsna bottensatsen ur flaskan så fryses flasktoppen och tack vare ett övertryck i flaskan som kan vara upp till 6 atmosfärer, så åker isklumpen ut när flaskan öppnas. Innan flaskan sedan återförsluts så häller man i en del druvjuice i flaskan och sedan sätter man på korken. Cava måste lagras åtminstone i 9 mån. innan den får säljas.

Cava torrt eller sött?
Cavans söthetsgrad bestäms av druvjuicen som man tillsätter i slutet innan man sätter på korken, den s.k. ”dosagen”. Om Cavan ska vara torr, så tillsätter man max 15 gr socker/liter, om den ska vara halvtorr, så tillsätts mellan 17-35 gr socker och ska den vara söt, så tillsätts minst 50 gram socker/liter.

Den Spanska sangrian

 

Rioja 
Utanför Spanien så är Rioja helt klart det mest välkända vinet, men dessvärre utan någon som helst uppskattning utav skillnaden mellan de olika Rioja vinerna. Modet att dricka Rioja har gjort att vinerna från regionen säljs ungefär som Coca Cola. Men för den som är lite mer vinkunnig, vet att Rioja inte nödvändigtvis betyder gott eller ett fint vin, utan att det finns många olika varianter. Vilket betyder att ett Rioja vin kan kosta lite över 1 Euro till hur mycket som helst i Spanien. Men här i Sverige är det så klart helt omöjligt att vin för runt 10 kr. Men detta betyder inte att de billiga vinerna alltid är sämst. Rioja viner är märkesvaror, så välkända och omtalade bodegor säljer ofta dyrare viner, men det är väl värt att prova även de billigare varianterna. Man kan lätt bli glatt överraskad av många intressanta och okända viner.

I Spanien så börjar Rioja hysterin att avta lite bland vinkännare och andra vinsorter så som
del Duero, Rueda och Priorato har nu blivit moderna. Detta betyder naturligtvis inte att Rioja vinerna inte längre är uppskattade, utan bara att vinkulturen breddas lite. Bordsviner som tidigare dracks i stora mängder är nästan helt försvunna från de Spanska matborden och istället har billigare Riojaviner tagit över.

Namnet
Rioja har fått sitt namn ifrån regionen som vinet tillverkas i, som heter La Rioja och ligger i norra Spanien. La Rioja delas in i 3 mindre regioner: Rioja Baja, Rioja Alta och Rioja Alavaesa, de 2 sistnämnda har ett klimat som är typiskt för Spanien höglandsområden. Alltså de är väldigt varma somrar, kalla vintrar och utan någon som helst höst och vår. Rioja Baja har mycket mildare vintrar. Riojas viner upptäcktes på världsmarknaden under 70-talet, men det riktigt uppsvinget kom under 90-talet.

Bästa vinerna
Riojas bästa viner kommer från specifika gårdar, men oftast är de en blandning från olika distrikt. Druvorna som är tillåten för tillverkning av Rioja är: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Cariñena, och Graciano. Och för de vita vinerna: Viura, Malvasia, och Garnacha Blanca.

Allra vanligast är det att man använder sig utav Tempranillo och Garnacha. Vinerna lagras oftast på ekfat, som ger vinet den runda Rioja smaken.

Hur du förvarar ditt vin på bästa sätt

Den spanska Sherryn

Klimat och väder för Spanien

Shopping i Spanien

Maten i Spanien