La Gomera - Allt Om La Gomera
Spanien

 


La Gomera

   

La Gomera

La Gomera är en liten ö som ligger nära Teneriffa och ön har en fantastik natur och ett exempel är den vackra skogen i naturparken Garajonay på La Gomera. Ön La Gomera är full utav palmer. Här finns tät skog med en stora rikedomar när det gäller floran och med ett nästintill overkligt utseende. Här finns en massa arter som dött ut och massor av rofyllda källor, detta är det definitivt en idealisk plats för den som älskar att vandra.

På själva ön finns det ännu ingen flygplats, men det är detta som har hjälpt till att bevara naturen och traditionerna. För att ta sig till La Gomera så är det enklast att ta sig till Teneriffa och sedan ta färja över till huvudstaden San Sebastian på La Gomera.


 

Stränder
Det som söker efter strand och bad ska helst låta bli doppet i havet, för här är det väldigt strömt och dessa leker man inte med.

På ön finns det gott om hotell och logi, allt från det enklaste till det mer exklusivare. Det vanligaste sättet att ta sig hit är med båt eller med svävare och det tar mellan 40-90 min.

Sevärdheter på La Gomera
Nationalparken Garajonay som finns med på UNESCO:s världsarvslista är något man inte bör missa. Detta område består till största delen utav skog och här finns en fantastisk atmosfär.


 

Alto de Garanjonay är den högsta punkten på ön och den är väl värd ett besök, med dock inte om det är dimma. Här uppifrån kan man både se Teneriffa och La Palma.

På La Gomera finns det gott om naturupplevelser bl.a. så finns El Magro som är en stenformation som likanar ett lejon och en sombrero.

Mirador Cesar Manrique, ligger på vägen mellan Arure och Valle Gran Rey och är en restaurang och bar som är inhuggen i berget. Det är lite svårt att se platsen ifrån vägen, om du inte åker på kvällen då alla lamporna från fönstren syns.

I San Sebastian så hittar man en kyrka ifrån 1500-talet. Kyrkan byggdes utav spanska erövrare och här kan man se allt ifrån skulpturer till träsniderier.

I Casa del Pozo de la Aquada så hittar du en brunn som Christopher Columbus hämtade vatten från när han stannade här under den berömda resan år 1492. Brunnen ligger precis bredvid turistbyrån. Columbus sägs även ha bott i Casa de Colon på Calle Real och här visas idag lokala utställningar.

El torre del conde är en utav de äldsta byggnaderna på hela Kanarieöarna. För redan år 1450 så byggdes den och var hem till bl.a. Hernan de Peraza och hans fru, som var spanska erövrare.

Kommunikation på La Gomera
För att ta sig fram på ön La Gomera så är det buss, taxi eller hyrbil som gäller. Bussnätet är  bra utvecklat, men bussturerna går inte så ofta. Alla busslinjer går ifrån San Sebastian. I många byar finns det en taxistation, men det går även bra att stoppa en från gatan. I San Sebastian och i Valle Gran Rey finns det hyrbilsföretag med bra standard, om du känner för att hyra dig enbil.

Nöjen och aktiviteter
La Gomera har en riktigt bra golfbana med 18 hål, den är relativt nyöppnad och golfbanan är designad av Donald Steel. Utsikten ifrån golfbanan är sagolik.

Det är väldigt vanligt och populärt att gå på vandringsturer på La Gomera och den kuperade terrängen bjuder på bra utmaningar för den erfarne vandraren.

Många väljer även att åka på utflykt till Teneriffa som bara ligger 40 min. ifrån ön med färja. Färden avgår ifrån San Sebastian och det finns 3 färjor att välja mellan: Fred Olsen, Garajonay Express och Armas. Du anländer då i Los Cristianos.

Bra saker att veta om Spanien

Mer läsvärt om Spanien