Barcelona - Allt Om Barcelona
Spanien

 


Barcelona

   

Barcelona
När du besöker Barcelona kommer du verkligen märka att det är en fotbollstokig stad. Laget som katalanerna håller på är FC Barcelona och Espanyol.

Barcelona är verkligen en underbar stad, för här finns så otroligt mycket vackert att titta på. Kanske beror det på att alla de stora spanska konstnärer verkat här. Barcelonas egen son Antoni Gaudi har verkligen satt sina spår i hela Barcelona. Gaudi föddes inte här i Barcelona utan i staden Reus i Katalonien, men är starkt förknippad med staden Barcelona. Den fantastiska kyrkan La Sagrada Familia i Barcelona är ett verk av honom och den är ett enormt minnesmärke efter Gaudi.

Nattlivet i Barcelona


 


Camp nou
Som ligger i Barcelona är Europas största fotbollsarena och F.C. Barcelonas hemmaarena. Denna plats är ett måste för alla som är fotbollsintresserade och även värt ett besök för de som imponeras av enorma byggnader. Att få se en match här är en fantastisk upplevelse. Men man måste dock komma ihåg att biljetterna för att se en match kan vara väldigt dyra. Stadion tar ca: 100 000 åskådare och det kan vara svårt att få tag på biljetter till de riktigt stora matcherna.

Läs mer om fotbollen i Spanien.Gaudís verk
Barcelona är väldigt känt för sin vackra och lite annorlunda arkitektur, här finns det alltid något att titta på längs med gatorna. Antoni Gaudi är den mest kända arkitekt som satt sin prägel på Madrid och hans kända verk finns överallt i staden., som b.la.:


La sagrada familia
Mycket i Barcelona kretsar runt den store modernistiska arkitekten Gaudï. Gaudí levde under Modernismens tid och han utforskade olika byggnadsstilar och former utan att låta hans egna visioner bli begränsade av vad omvärlden hade för synsätt och värderingar. Hans allra största bygge är katedralen La Sagrada Familia som ligger i centrala Barcelona. Katedralen är inte färdig än men är delvis öppen för besökare. Men man behöver naturligtvis inte ha varit inuti katedralen för att bli trollbunden av den häpnadsväckande byggnaden. Det kan man ägna flera dagar åt att försöka se hur hans skulpterade djur slingrar sig ut och in i de stora tornen.

Parc Guell
Är en spännande och fantasifull park som skapades av Gaudí och den  ligger på höjderna precis ovanför staden.


Casa Milà
Är ett uppseendeväckande hus som paret Milà ville ha och Gaudi var inte någon som gjorde dem besvikna. Här finns det inte mycket till raka linjer och husets takterrass är magnifik.


Las Ramblas

Är 5 gator som tillsammans bildar en slags samlingsplats, där det alltid är fullt av liv och rörelse. Ofta fylld med många turister och ganska dyra priser, men ändå är det värt att upplevas.

Barri Gótic
Är ett gotiskt kvarter i Madrid som ligger öster om Las Ramblas, verkligen värt ett besök. Här kan du bl.a. finna romerska murar som härstammar från 200-talet och i de trånga gränderna finner du mängder av caféer och barer.


Shopping i Barcelona
Priserna i Barcelona är ungefär som hemma i Sverge, men något billigare men utbudet här är enormt. Många butiker i Madrid stänger för siesta runt 14.00-16.30 men har oftast öppet till 21.00 på kvällarna. Om du är du ute efter de mer exklusivare affärerna finner du de flesta på eller runt omkring Passeig de Grácia. Känner du att kalaset blir för dyrt kan du alltid kila in på Zara som är Spaniens svar på H & M som också ligger där. I Barri Gótic finns det också gott om butiker och om det är inredningsbutiker som du letar efter ska du bege dig till L’eixample.

Läs mer om shoppingen i Spanien.

Mat i Barcelona
I Barcelona är utbudet av restauranger stort och det finns förstås ett ställe för varje smak och prisklass. Katalanerna som barcelonaborna kallas är väldigt stolta över sin matlagningskonst och det kan man förstå, för här äter du gott även på de allra enklaste krogarna. I Spanien äter man mycket senare än i Sverige så glöm inte bort det!

Läs mer om maten och drycken i Barcelona


Zlatan debuterar i Barcelona 2009La sagrada familia


Barri Gothic