Katalonien - Allt Om Katalonien
Spanien

 


Katalonien

   

Katalonien
Är en utav Spaniens till hälften fristående regioner. Katalonien innefattar de 4 st. provinserna LIeida, Tarragona, Girona och Barcelona där även huvudstaden Barcelona med samma namn ligger.

Katalanerna anser att Katalonien är som ett eget land. De är väldigt stolta över sitt språk katalanska och deras traditioner. Språket är latinskt men det skiljer sig litegrann från spanskan. Alla katalaner är  2 språkiga, så spanskan kan man använda överallt.

Katalonien är ungefär i samma storlek som Jämtland och har ungefär 6 miljoner invånare därav 4 miljoner som bor i Barcelona. Landskapet i katalonien är mycket varierat, från Pyreneernas höga berg och lummiga dalar till de kala och solbrända områdena i söder.Vinregionen Penedés
 
Ett utav Antoní Gaudí´s verk, som finnsi parken Guell

 

Vilda kusten
Den långa kustremsan delas in i Costa Brava, även kallat "den vilda kusten" och Costa Dorada, kallad "Guldkusten". Kataloniens kust är ett mycket omtyckt turistställe och det finns fortfarande massor av ställen som är räddade från exploatering, där man kan koppla av i en tvättäkta katalansk miljö.

Olivolja och vin är, de främsta födorna. Vinregionen Penedès är Spaniens 2:a största efter Rioja, smockfull med småa och stora vingårdar. Eftersom det katalanska köket räknas som ett av världens främsta, är ett besök i Penedès en otrolig upplevelse för dina smaklökar.

Katalonien har en lika lång tradition av spa och de många badhotellen som finns håller mycket hög standard.

 


Ett så kallat "masies" farmhus

 


Under åren som gått har Katalonien upplevt många massinvandringar av romare, goter och morer. Det har blivit en spännande blandning av olika kulturer vilket bland annat syns i konsten och arkitekturen. En av världens viktigaste arkitekter Antoní Gaudí, var faktiskt från Katalonien, liksom konstnärerna Miró och Dalí. Picasso kom ursprungligen från Málaga men flyttade till Katalonien när han var 14 år.  

Barcelona är som sagt var Kataloniens huvudstad och även Spaniens största hamnstad. Här är det ett milt Medelhavsklimat och året runt kan man träffa inhemska katalaner på uteserveringarna. I Barcelona händer det alltid någonting, staden har 200 festivaler/ år, ja Barcelonaborna verkar alltid ha någon anledning att fira. Playan är 3 km. lång och ligger mitt i staden, så efter ett dopp eller lite sol är det inte långt till allt som Barcelona kan erbjuda.

Katalonien är utan tvekan, ett förträffligt turistland med en lång erfarenhet av att ta hand om turister från hela världen, när de kommer för att vila upp sig och njuta av solen på någon av den 100-tals stränder som sträcker sig längsmed den 580 km långa kusten. Under de senare åren har även andra typer av turister anlänt. Turister som lockats av att upptäcka något nytt, som sökt sig inlands för att upptäcka det vackra landskapet, de historiska monumenten, kulturen och sporten.

Katalanerna har en fantastisk förmåga att bevara sitt kulturarv och att hålla sina byar och landskap vackra och fina. Ta t.ex. en titt på Kataloniens farmhus (kallade "masies") och du kommer att upptäcka hur dagens bonde anpassat sig till den moderna jordbrukstekniken utan att förlora sinnet för sin tradition och sitt kulturarv.

Här kan du läsa mer om naturvariationerna i Katalonien

Läs mer om Spanien

Dykning i Spanien