Mallorca - Allt Om Mallorca
Spanien

 


Mallorca

   

Mallorca
Mallorca är den största av de 3 öarna som utgör Balearerna, men är ändå inte större än 10 mil där ön är som bredast. Mallorca är ett fantastiskt resmål, både för den som älskar att sola och bada och för den som gillar att upptäcka saker på sin semester.

Mallorca är väldigt rent och fint och utefter stränderna löper oftast breda och fina promenadstråk och cykelvägar.

 

 Mat
På Mallorca är det mest fisk, skaldjur, grillat kött och tapas som är specialiteterna, När man vandrar längs med gränderna känner man den underbara och obeskrivliga doften som kommer ut från restaurangköken. Dörrarna hålls öppna på vid gavel och inredningen är oftast väldigt rustik med levande ljus och fantastiska menyer.

Köttet man äter på Mallorca är oftast fläsk, detta tydligen eftersom det funnits väldigt många grisar just på denna ö. Många gånger kan man få se hela ben med av gris och ibland är till och med klövarna kvar från grisen. Men oftast är det då Jamon Serrano man serverar, som är en slags lufttorkad skinka.

Mallorca borna börjar oftast sin måltid med att äta en soppa t.ex. sopa de garvanoz (gjord på kikärtor) eller sopa de lentejas (gjord på linser). Dessa soppor är väldigt tjocka och likar mer Sveriges grytor.

I matlagningen använder man aldrig smör utan bara olivolja.

Mer om maten och drycken i Spanien

Dryck
På Mallorca dricker man gärna likör med smak av anis, de har en väldigt speciell smak. Hierbas är en lokal likörsort som är tillverkad på anis och massa andra örter, den är lite trögflytande och gulaktig i färgen och Mallorca borna älskar denna likörsort.

Läs mer om spanska viner

Marknader
Marknader finns så klart även på Mallorca och här kan du hitta smycken, kläder, färsk frukt och grönsaker och en massa andra saker. Det är en upplevelse att besöka dessa marknader, så passa på när du ända är här, för det finns oftast en för varje dag och lite här och var hålls de.

Måndag:  Caimari, Calvià, Lloret, Llucmajor.

Tisdag: Santa Margalida, Piña, Porto Colom.

Onsdag: Santa Eulalia, Punta Arabi

Torsdag: Ses Salines, Sa Coma.

Fredag: Playa den Bossa, nere i hamnen

Lördag: San Carlos, Las Dalias. San Juan, Can Sort.
                     
Söndag: Porto Cristo, Sa Pobla, Santa Maria, Valldemossa.

 

Sevärdheter

Palma Nova
Palma Nova finner du ungefär 2 mil. utanför Palma och hit åker många som tycker om att spela golf. Här finns även många fins stränder och ett antal restauranger och barer.

Alcudia
Alcudia ligger längs Mallorcas kust, efter deras längsta sandstrand som är 1,4 mil. lång. Det här är en väldigt stor badort, men så klart finns det ett stort nattliv här med många barer och klubbar.

Cala d´Or
Cala d´Or är ställer för den som vill ha lite lugn och ro under semestern,

Jamon Serrano

 

 

 

 

 

 

 


Alcudia

 

här finns många vackra vikar, där vattnet är helt kristallklart. Här kan man också njuta av att promenera igenom skogsdungarna av mandelträd som leder ända till Porto Prieto (som är en charmig liten fiskeby).

Soller
Soller är ingen badort utan en vacker grönskande dal, 3 km. från Puerto de Soller, i den här dalen finner du odligar av apelsiner, fikon, oliver och massa andra frukter.

Mer sevärdheter i Spanien

Mer om Spanien