Menorca - Allt Om Menorca
Spanien

 


Menorca

    Menorca
Menorca har en speciell traditionell fest som firas ungefär runt Sveriges midsommar. I denna festlighet har deras hästar en stor roll och det handlar inte om vilka hästar som helst utan om deras lokala Caballo Menorquin hästras. Hästarna är svarta och liknar arabiska hästar och det är endast hingstarna som får delta.

Även på denna ö finns det gott om marknader:
Born de Ciutadella, onsdagar och fredagar
Explanada de Mao, onsdagar och torsdagar
Även i Ferries är det markand där de bl.a. säljer frukt, honung, ost och andra lokalproducerade varor.

 

 Sevärdheter

Ciutadella
Är den gamla staden på Menorca och det bor ungefär 1/3 del av Menrcas befolkning här. Det här är en otroligt charmig stad med gammal prägel och otroliga gamla byggnadsverk. i denna stad finns det massor av gamla kyrkor och vackra palats som gott är värt ett besök. Det finns även charmiga små torg med uteserveringar att besöka och längs med torget finner du massor av butiker du kan fynda i.

Maó
Det här är huvudorten på ön och det är en genuin hamnstad, här hittar du den 2:a största naturhamnen i världen. Här finns många vackra byggnader att titta på och hamnen är inte utgrävd utan en riktig naturhamn.


Gin
Menorca tillverkar sitt eget gin och det var engelskmännen som tog drycken till denna ö och nu är den till och med en exportvara. Besök Gin Xoriguer och provsmaka deras eget gin, den är helt gratis! Ginet görs på enbär och lokala örter och den är mycket torr. Godast är den i rumstemperatur och ska helst avnjutas i ett snapsglas eller precis som en whiskey med lite citron i. Men öborna blandar helst ginet med bitter lemon och då kallas drinken för Pomanda.

Monte Toro
Är Menorcas högsta punkt, om det är klart väder kan man få en utsikt över hela ön. Men det är en brant och krokig väg upp hit och längst upp har det placerats en liten vacker kyrka som är från 1500-talet.


Några strand tips:

Cala Pregonda
Stranden ligger på den västra sidan vid Formell och det är lättast att parkera sin bil vid Binimella och gå ner, det tar ca. 20 min. Det är en vacker strand som är omgiven av vassa klippstenar.

Platja Son Bou
Här finner du Menorcas längsta strand och här finns allt du behöver för en dag på stranden, så som parasoller, hängmattor och här säljs till och med sololjor.

Cala de Turqueta
Den här stranden finner du på sydkusten och det här är ett ställe för den som älska att ligga på stranden. För här finns många små vikar och stränder att välja på och vattnet här är vackert blågrönt.

Cala en Pilar
Är en vacker strand med en speciell rödfärgad sand, stranden ligger i närheten av Clutadella. Man måste gå en bit ifrån parkeringen och det är 3 km., så ingen lämplig strand för den late.

Platja Tortuga
Stranden här är vacker och effektfull, det är lite besvärligt att ta sig hit för man måste gå till fots och man tar sig hit genom att åka till utkanten av udden Cap de Favorix som ligger på Menorcas norra sida.


Ciutadella


Gin med citron

 

 


Cala Pregonda

 

Mat

Ost
Menorcas egentillverkade ostsort som är en utav de mest uppskattade i världen. Osten har en speciell sälta och en unik doft, den unika smaken tror Menorca borna kommer från att korna trivs så bra och betar så naturligt gräs, som är fri från kemikalier och bekämpningsmedel. Ost sorten heter Formatge de Maó.

Caldereta de Langosta
Är en hummer gryta  som är Menorcas specialitet, den är helt fantastisk, den har en fyllig, kryddig och mustig smak. Det som är lite synd är att du får inte Menorca borna att dela med sig av det underbara receptet, det vill dom hålla hemligt.

Sobrasada Menorcquina
Det här är Menorcas lokalproducerade korv. Korven är mjuk och har en röd/orange färg, färgen kommer från paprikan som ingår i korv receptet och det både för att få färgen och för att hålla långre. Korvens smak på minner om choritzo fast mycket godare.Läs mer om maten i Spanien

Behöver man vaccinera innan man reser till Spanien?

Hur tar man sig runt i Spanien?