Valencia - Allt Du Behöver Veta om Valencia
Spanien

 


Valencia

   

Valencia

Nöjen
I Valencia är nattlivet stort och även spanjorerna själva är ute länge här i staden. Det är sent på kvällen som festen startar ute på stadens gator och vid midnatt är det alldeles fullt med folk på huvudgatan i gamlastan (Calle Caballeros).

I Valencias nattliv handlar det inte om att hitta en bra bar och sedan spendera resten utav kvällen där. Nej här handlar det om att ta ett glas och sedan gå vidare till nästa ställe.

Nattlivet i Valencia

Säkerhet
Det råder hög säkerhet i Valencia, men när du knallar runt i staden under nattetid, får du vara beredd på att något kan hända. Så se upp för ficktjuvar helst på järnvägsstationen och bland stora folksamlingar.
Mer om säkerheten i Spanien

  Shopping
I Valecial är det inte svårt att shoppa loss, här hittar du både stora varuhus, moderna klädbutiker och lite mindre butiker. Affärerna är fyllda med allt från skor till serano skinka och paellapannor. Om det är mat som du är ute efter så ska du leta dig till Mercado Central, det är en utav Europas största saluhallar med hela 8000 kadratmeter stort. Här inne handlar du allt från levande hummer till färska tomater, lufttorkad skinka, chorizo, oliver, vin och sprit, ja här finns allt man kan tänka sig.

Butikerna i Valencia har vanligtvis öppet mån. - lörd. mellan 9.30 - 13.30 med en siesta till 16.30 då de igen öppnar och har öppet ända tills 20.00. Priserna som finns här är så klart mycket lägra än de vi finner i Sverige, så passa på att spendera dina pengar. Mer om shoppingen i Spanien
  Paella pannor

 
Maten

I Valencia finns det mat som passar alla och den bästa maten är så klart paellan som ursprungligen sägs komma från denna stad, den serveras på alla restauranger. Apeliner är något som Valencia också är känd för. I Valencia går man ut och äter väldigt sent, för inte förens efter kl. 22 går Valenciaborna ut och äter.
Mer om den spanska maten
 
  Stränder
Playa de la Malvarrossa är en strand som är full med aktiviteter helst under helgen, här pågår då gympapass, volleyboll- och fotbollsmatcher, salsakurser och massor av försäljning. Trots denna folksamling under helgerna är stranden ren och vattnet alldeles klarblått.

  Festivaler

Las Fallas
Den här festivaler är något utav det vanliga, gatorna fylls med stora färgglada statyer som man tillverkat i papper och kartong (kallas för ninots eller fallas). De här statyerna är upp till 15 m. höga och de placeras över hela staden.

Figurerna är många gånger ironiska parodier av personer eller händelser som är aktuella. Man tävlar sedan om vem som gjort den bästa statyn och alla andra utom den vinnande statyn bränns sedan upp. Statyerna står framme flera dagar och går att skåda längsmed gatorna till det är dags att bränna dem. I samband med uppeldningen av statyerna så skjuts de även raketer och dessa festligheter börjar den 15:e mars avslutas den 19:e mars med att 1000-tals smällare exploderar samtidigt.

La Tomatina (tomat kriget)
Denna festival sker i Valencias kommun Bunol i aug. varje sommar, då över 40 000 människor ägnas sig åt att kasta ungefär 100 000 kg mogna tomater på varandra när semestertiderna går mot sitt slut. Tillställningen betraktas som ett nationellt turistintresse, trots att det kan verka torftigt att kasta mogna tomater på varandra. Det är helt klart annorlunda att det kastas kolossala mängder tomater från lastbilar ner mot folkmassorna på gatorna, samtidigt som folk häller vatten från sina balkonger. Det är verkligen en kladdigt föreställning!
  Nitos/Fallas (pappers staty)

 

Sevärdheter

Estadio Mestalla
Valencia är så klart väldigt känt för sitt fotbollslag Valencia C.F. och som även har vunnit den spanska ligan sex gånger, senast var det 2004 och samma år vann klubben också UEFA-cupen.

Estadio Mestalla invigdes 1923 i maj. Byggnaden rymmer 55 000 platser är det den 5:e största arenan i hela Spanien. Stadion är byggt väldigt unikt med sina höga och branta läktare.

Torres de Serranos
Torres de Serranos sägs vara den största gotiska staden som finns i hela Europa och den byggdes i slutet av 1300-talet. Från stadens torn kan man njuta av en helt fantastisk utsikt över staden och från stadens terrasser ser man floden Túria.

Läs om andra sevärdheter i Spanien

Läs mer om fotbollen i Spanien

  Valencias fotbollslag