Spanien väder - Allt om Spaniens Väder och Säsong
Spanien

 


Spanien väder

    Spanien väder
Klimatet varierar väldigt mycket på olika delar av Spanien vilket många svenskar inte känner till. Eftersom många svenskar bestämmer sig för att beställa en resa till Spanien där det är sol och bad och det är så klart två utav de viktigaste ingredienserna som gör Spanien så attraktivt. Solen skiner ändå inte så mycket mer än den gör i Sverige och här regnar det också ibland, emellanåt ganska mycket.

Med en kustremsa som sträcker sig 200 mil och det mesta är utmed Medelhavet, kanske glömmer man ibland bort att Spanien har mycket mer att erbjuda än bara ”strandlivet”. Det finns även ett ”annat" Spanien, som har mycket att erbjuda! Landet har ett klimat och en natur som kan skifta från en plats till plats. Det är därför som landet vanligtvis beskrivs som en liten kontinent och i stora drag kan man hitta följande geografiska områden på spansk mark:
  Spaniens norra kust, mot Atlanten
Vilket är den norra delen av havsgränsen mellan den portugisiska och franska gränsen. Det här är en mycket fuktig och bergig plats med bestående gröna skogar och ängar. Kusten som vanligtvis består av branta klippor har istället utmärkta sandstränder, fiskebyar och stora hamnar. På den västliga delen av kusten är det mycket klippigt och havet har skapat underbara fjordar i Galicien som man kan tycka påminner om Norge. Här är det ett behagligt klimat i regionen och temperaturen är mild med mycket regn under året.


Pyrenéerna
Den här bergskedjan avgränsar Spanien från Frankrike och har sina toppar på över 3 000 m. Det är en fantastisk region, med alla sina

 

insjöar, skogar och vattenfall, här finns det bl.a. olika skidorter. I en större del av området är klimatet typiskt för bergsområden med t.ex. korta svala somrar och kalla vintrar med mycket snö.


Spaniens inland

Klimatet här består huvudsakligen av högslätt på en höjd av ungefär 650 m. och är omgiven av berg som skyddar från kontakt med haven som sträcker sig runt halvön. Klimatet är därför mycket hårt och strävt, vilket betyder att vintrarna är kalla, somrarna heta och att det inte regnar så mycket här.


Spaniens östradel, mot Medelhavet
Detta är landskapet sträcker sig mellan den franska gränsen och Andalusien. Under den största delen av året är det molnfri och temperaturen är mycket behaglig, eftersom sommarvärmen mildras av havsbrisen. Vintrarna här är de mildaste i hela Spanien och regnskurar är mer sällsynt ju längre söderut man kommer.


Andalusien
I inlandet mot det södra hållet, består högslätten av bergskedjor, parallellt med högplatåer. En utav bergskedjorna är Sierra Nevada och här finns den högsta punkten på hela halvön, vid namn Mulhacén och är 3 478 m. Medelhavskusten här är ganska klippig medan den på Atlantsidan är sandig och platt. Klimatet i regionen är samma som i de flesta länder runt Europa som ligger runt Medelhavet, med de varma somrar, milda vintrar och ibland lite regn. På vissa delar i inlandet kan temperaturen stiga till över 40 grader på sommaren. Vintrarna är något svalare än på den östra Medelhavsdelen, beroende på närheten till Atlanten. På vintrarna regnar det mycket i vissa delar av Andalusien liksom att det ofta förekommer häftiga snöfall i Sierra Nevada.


Kanarieöarna
7 vulkanöarna i denna ögrupp ligger ute i Atlanten utanför Afrikas västkust. Här är klimatet mycket behagligt året om och med en medeltemperatur på runt 20 grader. Vilket kan enkelt beskrivas som en normal svensk sommar som dock aldrig slutar och med något större luftfuktighet. Vintrarna här är milda och på sommaren blir det aldrig några värmeböljor.


Medeltemperaturen i Spanien


Månad

Jan.

Feb.

Mars

April

Maj

Juni

Juli

Aug.

Sept.

Okt.

Nov.

Dec.

Högsta temp/mån.

9

11

15

18

21

27

31

30

25

19

5

2

Lägsta temp/mån.

2

2

5

7

10

15

17

17

14

10

5

2

 

Nederbörden i Spanien


Månad:

Jan.

Feb.

Mars

April

Maj

Juni

Juli

Aug.

Sept.

Okt.

Nov.

Dec.

Nederbörd/mån.

39

34

43

48

47

27

11

15

32

53

47

48Läs mer om Spaniens klimat

Snabb fakta om Spanien

Mer läsvärt om Spanien