Spanska seder, bruk och Vett och Etikett - Bra saker att veta om spanjorer
Spanien

 


Spanska seder, bruk, vett och etikett

  Hur beter man sig i ett spanskt sällskap?
Att leva i Spanien är en sak, men att umgås med spanjorer är en helt annan. Spanjorerna är generösa, pratsamma, vänliga, gladhågade, ilskna, , högljudda, väluppfostrade, aggressiva, känslosamma, ödmjuka, skrytiga, charmerande, hjälpsamma och oerhört intensiva människor.

De är charmerande personer men det kan ibland vara oförståeliga för dem som aldrig tidigare varit i kontakt med spanjorer och deras kulturen. Här är det vanligt att man prata för skojs skull, även om man inte har något speciellt att säga. Här är tystnad en pinsamhet och allting duger för att undvika just tystnader.

Spanjorerna blir ofta förvånade över vårt beteende i Skandinavien eftersom våra samtal avtar och sakta men säkert blir vi tysta ibland. Efter några sekunder eller någon minut kanske vi utrycker oss: mmmm…, jaa aa…., suckar…, ja ha ja…, ja ja…, och liknande. Spanjorerna brukar häpna över hur alla bredvid börjar att hålla med den som startade mumlandet med att upprepa liknande ljud.
 

  Spanskt sällskap
Den spanska varianten på denne situationen är ungefär: Entonces que? (Ändå då?) Aqui estamos! (Här är vi!) Pues nada! (Ingenting!) Sedan börjar samtalet igen. Men det tar absolut inte 1 min. innan tystnaden är försvunnen.

I Spanien är attityden ett sorts spel och känslorna överdrivs alltid. Spanjorer protesterar villt när det är något som inte passar. Vad det är som ”passar” måste man lära sig, liksom att lära sig grammatik. Men inget anses vara så allvarligt som det låter. Det är bara ett sätt att ge utlopp för vad man tänker vid tillfället och ett försök att ändra på situationen. När man blir bekant med det här sättet är det otroligt underhållande.


 

Något som ofta påträffas i Spanien är köer och om det tar väldigt lång tid börjas det protestera. En efter en börjar spanjorerna att hålla med och till slut protesterar alla på en gång. Det är meningen att låta världen höra att de som köar inte är nöjda med sin servicen. Att sucka och se uttråkad ut duger inte, utan det måste höras och målet är att de andra håller med.

 

   
Gäster

En spanjor som är bjuden på middag, lunch eller fika tar inte av sig skorna när man kommer in. Det spelar ingen roll om man har tjocka lager utav lera under skorna, man besöker bara inte sina vänner i sockarna. Detta gäller förstås alltid när man besöker spanska hem, bara i sockar är förbjudet, så det är bara att trava in med skorna eller stövlarna på! Om du nu skulle ha massa gegga under skorna så kan du be om en trasa som du kan torka bort det värsta med.

Tiderna för spanjorerna är också viktiga, att komma förtidigt och punktligt är något som man inte gör i Spanien, så man ska helst komma lite försent. Maten ställs aldrig direkt på bordet när gästerna har kommit utan då ska man äta aperitifen och konversera och det drar alltid ut på tiden.

 

    Bordsetikett
De största skillnaderna i världens alla kulturer brukar man märka vid matbordet och Spanien är inget undantag. Matvanor i Spanien skiljer sig mycket från vårat skandinaviska. Den 1:a skillnaden är brödet; brödbiten äts i småbitar som man bryter av med fingrarna, här skär man inte brödet med kniv och brer smör på. Man doppar i stället de brutna brödbitarna i såser och liknande. Ute på restauranger server man ibland smör, men i de spanska hemmen äts brödet till maten utan smör och pålägg på. Det bröd som serveras är dagsfärskt franskbröd, formbröd serveras aldrig vid måltider om inte receptet innefattar brödet men då är det oftast rostat bröd.

När en stor sallad serveras eller om matbordet fylls med ”tapas” så är det fingrarna eller gaffeln som man använder. Att servera dessa rätter på tallrikar är inte vanligt. Skinkskivor, ostar och skaldjur plockas direkt med händerna och egna gafflar från serveringsfatet. Spad och sås som blir kvar på serveringsfaten kan man gärna slurka i sig och då med hjälp av de tidigare nämnda brödbitarna som man doppar direkt i serveringsfaten och i karotterna.

  Alla måltider serverar man med bröd och servetter, det är ingen idé att ställa en hushållsrulle på bordet om man skall bjuda spanjorer på mat, även om den står i ett trendigt design ställ. Ja servetter är ett måste vid de spanska måltiderna och 2 eller 3 rätter är ett absolut måste när man har gäster. Kaffe serverar man aldrig till efterrätten och man kan uppleva det störande på restauranger om man beställer t.ex. kaffe och glass. För kaffet kommer absolut inte in på bordet innan glassen har dukats bort och det ju inte det vi svenskar vill. Precis samma sak gäller om man beställer in tårta och andra sötsaker. Det enda som spanjorer serverar kaffet till är vid speciella kakor eller chokladbitar och då i minimala mängder och när det inte är som en dessert.
Mer om Spaniens delikatesser   

Rökning
Spanjorer röker väldigt ofta och överallt, men vanorna är väldigt olika. Och det eftersom för en spanjor betyder en förbudsskylt inte speciellt mycket. De brukar resonera att förbud är till för att brytas. I Spanien röker man vid matbordet trots att det är nya tider, men sakta men säkert lär de sig att rökning inte accepteras överallt. Spanjorer frågar sällan om de stör när de röker.

Många turister tror att om det inte finns askkoppar på borden så syns det tydligt att rökning inte accepteras, men det gäller inte spanjorer. Här är det tvärt om, om det inte finns askkoppar så är det en ursäkt till att fimpa i blomkrukor eller på golvet. För en stackars spansk rökare kan ju inte hjälpa att askkoppar inte har placerats ut strategiskt. På flygplatser kan man bli lite förvånad, för under skyltar som förbjuder

  rökning med hårda böter som straff, är det inte ovanligt att se vakter och poliser som röker och fimpar på golvet. Men det är ju klart, det fanns ju naturligtvis ingen askkopp i närheten. 

Nuförtiden i Spanien är det förbjudet att röka på offentliga platser t.ex. banker, biografer, bussar. Men man ska inte bli förvånad om man ändå ser bankens kassörska räkna sedlar med en cigg i munnen. Och busschaufförer röker utan tvekan, men det betyder inte alltid att det är tillåtet att röka inne i bussen.
Brottslighet i Spanien


    Krusa dem alltid flera gånger om!
Att acceptera ett nej i Spanien som ett svar är inte rätt. För i spanska procedurer betyder inte nej nödvändigtvis att man absolut inte vill ha. Det är mera ett sätt att vara blygsam. Krusa om och om igen är alltid svaret på ett nej. Men inte 1 eller 2ggr, krusandet fortsätter in i det oändliga och om svaret fortfarande är ett nekande, försöker de med att erbjuda andra varianter. Inget kaffe?! Men vad sägs då om en kopp te, en öl, en whiskey, kanske lite vin, kanske en liten smörgås osv. Ta då någonting för guds skull!! T.ex. ett glas vatten: un poco de agua, det löser situationen om man verkligen inte är sugen på något. Då blir spanjorerna nöjda.

Sederna i Spanien är bl.a. att alltid erbjuda sina gäster det bästa möjliga och det spelar ingen roll om det är söndagsmiddagen som måste ätas upp vid ett oväntat besök. Inbjudningar skall alltid vara något utöver det vanliga och enligt lokala och enormt generösa traditioner.

  Den som bjuder låter sig alltid vänta in i det sista med att äta, värden tackar egentligen nej för att försäkra sig om att alla gäster har blivit belåtna och nöjda innan man servera sig själv.   
Hälsningar

Att hälsa på en spanjor är en procedur som kräver övning, för i början är det väldigt lätt att misstaga sig. För frågan: Que tal? (Hur är det?)  Som ofta brukar följas med de vanliga hej och god dag. Men man förväntar sig egentligen inget utförligt svar, nej det behövs inget svar alls om frågan kommer från någonperson som man träffar ofta. Att börja försöka förklara alla detaljer om den senaste tiden tråkar bara ut de som lyssnar. Man kan istället svara med en ny fråga: Que tal? Eller: Que pasa? (Vad händer?) Men utan att något svar väntas, det är bara en slags procedur.
  Att pussas på kinderna ges mellan kvinnor, män och kvinnor och alltid till barn. Ibland pussas det även mellan män men det är ovanligt. De snabba små kyssarna låter mer än de känns, de är mer små kindknuffar. Ja män kysser vanligtvis inte varandra utan skakar hand eller ger en klapp på ryggen.

Att ge komplimanger gör man nästan alltid i samband med kindpussandet.

Svårt att förstå? Nej inte alls! För som sagt var är Spanien väldigt gästvänligt och det är bara att slappna av och härma dem.
Lär dig några spanska ord innan din resa


Varför ska man resa till just Spanien?

Vad finns det för sevärdheter i Spanien?